Castelul Roșu din Hemeiuș, județul Bacău

Sunt convins că mulți v-ați hotărât să vă faceți concediul într-un anumit loc, și v-ați gândit că dacă tot bateți drumul până acolo, parcă ar fi păcat să nu vedeți ce ar fi de vizitat pe traseu 🙂

Sau poate sunt doar eu așa 🤷🏻‍♂️

În orice caz, trebuia să ajung în Slănic Moldova, și așa am descoperit câteva locuri interesante în județul Bacău 😍

Unul dintre ele a fost Castelul Cantacuzino-Pașcanu-Waldenburg din Hemeiuș, sau mai simplu Castelul Roșu.

Acesta a fost construit între 1864-1866 de către familiile de boieri Grigore Cantacuzino și Costache Pașcanu. După aceea a devenit proprieratea Luciei Schomburg-Waldenburg.

De aici numele lung 🙂

Denumirea de „Castelul Roșu” vine de la culoare lui, fiind construit din cărămizi roșii.

Castelul este înconjurat de un parc dendrologic, parc înființat în 1880, și care cuprinde peste 1300 de specii de arbori și arbuști.

Aici au fost filmate scene din filmul „Dumbrava Minunată” din 1980, realizat după povestirea omonimă a scriitorului Mihail Sadoveanu.

Atât parcul, cât și castelul sunt în administrarea Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS).

Din păcate castelul pare abandonat și nu poate fi vizitat la interior.

A fost o aventură să ajungem la el doar pentru a-l vedea la exterior 🙂

La prima vedere părea că putem ajunge ușor, fiind la vreo 10km de Bacău, spre Piatra Neamț.

Pe Google maps îl găsiți sub denumirea „Castelul Roșu”.

Acolo par că ar fi două intrări…și sunt două, dar nu cele de pe hartă 🙂

Prima dată am încercat să intrăm pe drumul prezent în Google maps din Calea Moldovei (sau DN15), dar acolo erau niște porți încuiate ce păreau că nu s-a umblat la ele de zeci de ani. Așa că a trebuit să încercăm altă variantă.

Citisem că în același parc e Direcția Silvică Bacău. Am reperat-o pe Google maps, se afla la un capăt al parcului (cel spre Piatra Neamț), doar că gps-ul nu voia să ne ducă în ruptul capului acolo, deoarece drumul nu exista 🙂

Până la urmă am ajuns la Direcția Silvică, am parcat mașina, și cum am coborât, am și văzut o potecă ce părea a duce spre castel, dar și-a făcut apariția un gardian 🙁

Ne-a zis că într-adevăr, castelul este acolo, dar nu are voie să ne lase să mergem să-l vizităm, și că am avea mai multe șanse dacă am merge pe partea opusă a parcului, pe la niște porți albastre. Zis și făcut, deși părea că ne îndepărtăm de castel am mers spre locul indicat de gardian, drum ce apare și pe Google maps. Acolo nu ne-am lăsat intimidați de semnul cu „Acces interzis” 🙂 și am ajuns la Baza Experimentală Hemeiuș.

Ne-a întâmpinat o doamnă foarte amabilă care ne-a spus că putem lăsa mașina acolo și mai avem de mers vreo 500m până la castel 🥳

Cum ziceam, castelul pare părăsit, are placaje în geamuri, dar chiar și așa, a meritat efortul pentru a-l vedea.

PS: am propus schimbările către Google Maps, vedem dacă și când vor actualiza 🙂

fashiondays.ro

Articole recomandate

2 comentarii

  1. Multumesc pentru ca ati impartasit experienta dvs!
    As dori sa va intreb daca s-au actualizat datele pe Google Maps, mai ales ca anul acesta am inteles ca au trecut prin Romania.

    Multumesc anticipat!

    1. Am verificat acum, si duce unde trebuie Google Maps, adica pe la Baza Experimentala Hemeius. Acolo ar trebui sa lasati masina si sa mergeti pe jos prin parc pana la castel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *