Epava din Costinești este cu siguranță unul dintre simbolurile litoralului nostru.
Deși locuiesc în Constanța și am ajuns de foarte multe ori în Costinești, n-am mers niciodată până la epavă… până acum 🙂
Profitând de faptul că fii-miu a participat la Campionatul Național de Baschet U10, am luat și eu cazare pentru o săptămână în Costinești, să fiu mai aproape. La 900 de lei pentru o săptămână, la care mi-a mai făcut și Booking un discount, ajungând la 830 lei, parcă era și păcat să stau acasă 🙂
Am stat la Alexandra House. Nu este o locație de lux, dar are tot ce îi trebuie, cameră cu baie, TV, aer condiționat, frigider, grătar, bucătărie la comun, curtea amenajată cu foarte mult bun gust, mese unde seara puteam să mă relaxez la un pahar de vin 😁 În plus, gazda este foarte amabilă.
Fiind prima săptămână după vacanța copiilor, stațiunea încă nu era foarte aglomerată. Atmosferă numai bună pentru plimbare, plajă, relaxare. În iulie-august, eu personal, nu calc pe aici… mult prea aglomerat, mult prea cald… am ajuns la vârsta la care nu mai suport toate astea 😂
Bine, și acum era o căldură de-ți tăia tot cheful de ieșit afară, 30 de grade, niciun nor pe cer, noroc că mai adia vântul.
Plimbarea de seară în general o făceam pe faleză, între Strada Mării (strada cu multe fast food-uri care coboară de la poliție spre mare) și plaja de la Epavă.
În partea asta e Mega Discoteca Tineretului, care nu pare să se deschidă prea curând, iar după ea, zona e foarte liniștită.
De la Strada Mării, dar în sens opus, pe faleză, e partea mai animată, cu magazine de suveniruri, terase, cluburi.
Apropo, se pare că manelele predomină în preferințele turiștilor, fiind cel mai întâlnit gen muzical în stațiune.
În fine, să revin la epavă 🙂
Se fac tururi cu un vaporaș, care pleacă de la Debarcaderul de pe Lacul Costinești.
Prețul este de 30 lei pentru adult și 15 pentru copii.
Nu are oră fixă, pleacă atunci când se adună destui oameni 🙂
Plimbarea durează 30-35 de minute.
Până la epavă am trecut pe lângă niște plase în care se prind hamsii. De „pază” stăteau cormoranii 🙂
În fiecare dimineață pescarii îi adună și vin la mal, să îi vândă. Așadar, dacă vreți să cumpărați hamsii proaspeți, veniți aici dimineața la 6:00-6:30, și îi luați direct de la sursă.
Am ajuns cu barca până la 2-3 metri de epavă, care anul acesta s-a rupt la mijloc, iar partea din spate, dinspre larg, a căzut și ea.
Nava se numea „Evanghelia„, după cum încă se poate vedea înscris pe partea stângă, dacă sunteți destul de aproape.
Când a eșuat aparținea lui Aristotle Socrates Onassis (1906-1975), cel mai bogat om la vremea respectivă. Ca un amănunt interesant, a fost căsătorit cu Jacqueline Kennedy, văduva Președintelui american John F. Kennedy.
Nava a fost lansată la apă în 1942.
În 1968, când a eșuat în Costinești, se afla într-o stare avansată de degradare și avea nevoie de reparații capitale. Cum acest lucru era foarte costisitor, proprietarul s-a gândit că ar fi mai rentabil s-o eșueze intenționat și să primească banii pe asigurare. Nu a ieșit conform planului, s-a dovedit că nu a fost un accident, și nu s-a mai încasat niciun ban.
Iar nava a devenit proprietatea statului român deoarece echipajul a abandonat-o.
Tot în zona epavei, dar foarte aproape de mal sunt câteva cazemate nemțești, rămase din Al Doilea Război Mondial.
Cum ziceam, plecarea se face de pe Lacul Costinești, care comunică printr-un canal cu Marea Neagră.
În 2005, Costinești a fost devastat de inundații. Au fost victime omenești, celebrul Obelisc, inaugurat în 1972, și plaja complet distruse.
Din acest motiv s-a construit canalul, până atunci lacul nu avea legătură cu marea.
Autoritățile locale au hotărât să ridice un nou Obelisc, cu o înălțime de 18,5 m și o greutate de peste 150 tone.
Așadar, Obeliscul pe care îl vedeți acum în Costinești, nu este cel original, dar este mult mai mare, predecesorul măsurând 12 m înălțime.
Dacă sunteți în căutare unui loc liniștit, puteți merge la doar 3 km, la Mănăstirea de maici Sfânta Elena de la Mare, ce aparține de satul Schitu.
Terenul pentru construirea mănăstirii a fost donat de Principesa Elena, mama Regelui Mihai, în 1921.
Curtea e foarte frumoasă și îngrijită, plină de flori.
În biserică sunt moaștele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului și ale Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, județul Tulcea.
Nicolae Iorga a fost prezent la sfințirea mănăstirii.
În încheiere vreau să recomand un loc unde puteți mânca bine, Terasa Ștefan, prețuri acceptabile, porții foarte (foarte) mari. Personal, aș prefera porții ceva mai mici și mai ieftine 😁 Stafful, deși foarte tânăr, foarte amabil. Încercați Carcalete cu ceafă și Papanașii, sunt demențiale.
Am citit recenzii bune și despre Terasa Summer DVG Costinești, chiar lângă Ștefan, dar nu am fost.
Prețurile în stațiune mi se par în general destul de mici.
O pizza pe vatră la Ștefan 30-40 lei, papanași 29 lei, o bere pe faleză 7-10 lei, un langoș 15 lei, șezlong 30 lei (cu umbrelă inclusă, bineînțeles).
LE: mi-am dat seama că nu am scris câteva cuvinte despre istoria Costineștiului.
Numele Costinești vine de la omul politic Emil Costinescu (1844-1921), care a cumpărat de la Vasile Kogălniceanu (fiul lui Mihail Kogălniceanu) o mare porțiune de teren aflată în această zonă.
Înainte se numea Büffelbrunnen (în traducere din germană „Fântâna Bivolilor„), aici trăind o comunitate de germani veniți din Basarabia și Ucraina. A fost singurul grup etnic german de pe teritoriul țării noastre care nu a venit direct din Germania.
Germanii au preluat denumirea din turcă, „Mangeapunar„, însemnând același lucru.
În prezent Costinești are o populație de 3100 locuitori.
Una peste alta, Epava din Costinesti este cu siguranta un simbol al litoralului nostru, povestea fiind interesanta, imaginea nefiind obositoare. Eu personal am ramas fascinat si incantat de ea. Iti recomand sa-i faci o vizita si tu cand ajungi pe aici.
Ti-am povestit experienta mea in Costinesti si despre epava care pentru zeci de ani a facut parte din peisajul acestei statiuni. Acest loc merita cu siguranta o vizita! Astept feedback-ul tau cu drag! 😊