Transport în comun Nisa

Nisa nu e un oraș imens, în care să nu te descurci fără transport în comun.

Însă, când vii sau mergi spre aeroport, sau vrei să vizitezi ceva mai îndepărtat (Mănăstirea Cimiez, de exemplu), și nu vrei să dai bani pe taxi, te lovești de acest aspect.

Motiv pentru care am scris acest articol… până la urmă sunt lucruri care m-au interesat și pe mine și a trebuit să mă informez la rândul meu.

În Nisa există două tipuri de transport în comun: tramvai și autobuz. Nu au metrou.

Biletele merg atât pe autobuz, cât și pe tramvai.

Acestea se pot cumpăra de la automate (cash sau card) sau prin aplicația NFC Nice Ticket (Android sau iPhone), sau de la șofer (doar în autobuze, cash sau card).

Oricum ar fi, trebuie validate de fiecare dată când urcați în tramvai sau autobuz.

Atenție! Dacă folosiți aplicația, trebuie să aveți NFC pornit, iar validarea se face prin apropierea telefonului de validator. Dacă se aprinde butonul verde totul este în regulă.

În primul rând e biletul de o călătorie, denumit Solo.

Prețul unui bilet Solo este 1,50 euro și are valabilitate 74 de minute. În acest timp puteți schimba mijloacele de transport de câte ori doriți, cu condiția să se continue călătoria, adică să nu fie dus-întors.

De exemplu, puteți merge din punctul A spre punctul B, trecând mai întâi prin punctul C, dacă vă încadrați în cele 74 de minute, dar nu puteți merge din punctul A în B și înapoi în A.

Al doilea tip de bilete ar fi Multi 10, adică 10 bilete Solo care pot fi folosite de mai multe persoane în același timp, și care costă 10 euro.

Dacă aveți în plan să folosiți mai mult mijloacele de transport în comun, puteți alege dintre abonament de 24 ore sau cel de 7 zile. Acestea pot fi folosite pe toate liniile și sunt valabile de la prima validare, nu zile calendaristice.

Ambele trebuie validate la fiecare călătorie.

Abonamentul de 24 ore costă 5 euro, iar cel de 7 zile costă 15 euro.

Prețuri actualizate găsiți pe site-ul oficial Lignes d’Azur.

De reținut că trebuie să faci semn autobuzului pentru a opri în stație, altfel riști să treacă pe lângă tine fără să oprească.

În autobuz se urcă pe la ușa din față.

De asemenea, dacă ești în autobuz, trebuie să apeși pe butonul de „stop” înainte de stația unde vrei să cobori.

Pentru a mă descurca cu rutele m-am folosit de Google Maps, funcționează perfect.

De la aeroport spre centru circulă tramvaiul 2. De la aeroport mai pleacă și tramvaiul 3, deci atenție.

Din centru, tramvaiul 2 merge către 2 destinații diferite. Să fiți atenți să scrie îl luați pe cel spre aeroport (scrie pe tramvai în față și pe tabela care anunță în stație).

În Nisa e și un lift public, Ascenseur du Chateau, care face legătura între faleză și Dealul Castelului (Colline du Chateau).

Ascenseur du Chateau

Liftul funcționează zilnic în intervalul orar 10:00-17:25 și este gratuit.

Liftul merge automat, chiar dacă are ceva butoane și ai fi tentat să le atingi, n-o face, merge singur 🙂

Tot pe Dealul Castelului se poate ajunge cu un trenuleț electric (Le Petit Train Electrique de Nice). Acesta pleacă la ore fixe între 10 și 18 de lângă Monumentul Centenarului (Monument du Centenaire). Turul durează 55 minute și costă 10 euro/adult, 5 euro/copil (5-11 ani).

Tot cu trenulețul electric puteți face un tur al orașului. Acesta durează 45 minute și costă 10 euro/adult, 5 euro/copil (5-11 ani). Pleacă o dată pe oră, la și jumătate, între 10:30 și 17:30, tot de lângă Monumentul Centenarului.

Dacă doriți să călătoriți și in afara orașului, cel mai comod și rapid este trenul.

Gară Nisa

În Nisa sunt 3 gări: St. Augustin (lângă aeroport), Riquier și Nice Ville (cea din centru). Pentru aeroport însă recomand tramvaiul, vă lasă mai aproape și e ceva mai ieftin 🙂 (1,50 euro tramvaiul, 1,90 euro trenul).

Biletele de tren se pot cumpăra din gară de la ghișeu sau de la automate, sau online de pe site-ul SNCF sau diferite aplicații. Prețul este același, indiferent de metodă sau cu cât timp înainte cumpărați biletul.

Eu folosesc aplicația Trainline, am cardul salvat, procesarea biletului durează 2-3 minute. Trebuie descărcat biletul și gata, nu mai trebuie validat.

Dacă achiziționați bilet de la automat, trebuie validat pe peron înainte de călătorie.

fashiondays.ro

Articole recomandate

3 comentarii

 1. Buna ziua !
  Abonamentele ( intentionez sa fac pe 7 zile ) sunt valabile pe toate linile de autobuz ? Marefer la cele de exterior,gen…Monaco,Cannes,Eze….
  Multumesc !

  1. Buna ziua! Nu sunt valabile pana in Cannes, Monaco, doar putin in afara Nisei. De exemplu, din Nisa spre Cannes merge autobuzul 200. Abonamentul este valabil doar pana in Cagnes sur Mer. Pentru a continua (cu acelasi autobuz) spre Cannes trebuie sa achitati soferului.
   Spre Eze sunt valabile.

 2. Bună, pentru Saint Paul de Vence de poate ajunge cu autobuzul 200? Noi vom sta la hotelul Mercure Notre Dame. Daca da, unde este stația? Mulțumesc mult,!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *