Road Trip prin fosta Iugoslavia – Partea (III) despre Starea drumurilor

Drumurile în cele 6 țări recent vizitate și prezentate aici sunt în general bune.

Ordinea, după părerea mea, de la cele mai bune la cele mai puțin bune ar fi: Kosovo (șosele impecabile, se poate compara cu orice țară vestică), Muntenegru, Bulgaria, iar Macedonia de Nord și Serbia cam pe același loc.

Croația n-am luat-o în considerare, am mers doar vreo 40km, drumul excelent.

Kosovo a fost surpriza plăcută, are autostrăzi, unele chiar suspendate. Și restul drumurilor se prezintă în condiții excelente.

Chiar și în Sebia sau Macedonia de Nord, pe care le-am pus pe ultimul loc, drumurile sunt bune, doar că am dat de câteva destul de peticite și denivelate, însă fără gropi.

Ambele au autostrăzi, cele din Macedonia de Nord sunt și ele cam denivelate pe unele porțiuni.

În Muntenegru , chiar dacă nu au autostrăzi, șoselele se prezintă foarte bine, dar mare atenție, unele sunt destul de strâmte și foarte multe sunt prin munți, la înălțime, și cu multe serpentine.

Dacă aveți rău de înălțime, cum e cazul meu, e bine să vă documentați bine înainte.

Iubesc serpentinele, le prefer oricând în detrimentul autostrăzii, dar dacă sunt la înălțime și nu e zonă împădurită, se vede prăpastia lângă mine, sunt terminat 🙂

De exemplu, în Muntenegru, de la M2.3 până la Pavlova Strana Viewpoint (cel albastru), ultima porțiune de drum (mai puțin de 2 km) e la înălțime, lângă prăpastie, fără parapet.

Dacă primii 5 km am mers cu 70-80 km/h, m-am întâlnit și cu un autocar și n-au fost probleme, în ultima parte n-am depășit 30 km/h, m-am rugat să nu mă întâlnesc cu altă mașină, asta deși drumul era la fel de strâmt, tot serpentine, doar că se vedea prăpastia 🙂
Pentru cine n-are probleme cu înălțimea, sunt convins că e floare la ureche.

Mai sunt și Serpentinele din Kotor spre Mausoleul Njegos, unde nu am fost, însă am înțeles că drumul pe care l-am făcut eu e mic copil pe lângă acestea.

Acum, privind înapoi, consider că am făcut cea mai bună alegere din viața mea că nu am luat-o pe acolo, mai ales că în ziua respectivă, deși era senin când am plecat, dintr-o dată s-a întunecat și a început o ploaie torențială.

Tot la înălțime și cu serpentine sunt porțiuni între granița Serbia – Muntenegru și Kotor (mai ales pe la Canionul Tara), sau între Podgorica și Peja (Kosovo), dar drumurile acestea mi s-au părut superbe și foarte ușor de parcurs, fiind zone bine împădurite. Granița dintre Muntenegru și Kosovo e la înălțime, în munți. Când am plecat din Podgorica erau 28 grade, la vamă erau 6 🥶

În Macedonia de Nord drumul aproape de granița cu Bulgaria e prost, dar asta din cauză că se lucrează, deci, bănuiesc că într-un viitor apropiat se va prezenta bine.

Tot în Macedonia de Nord a trebuit să mergem pe un drum de pământ (singurul neasfaltat pe care l-am întâlnit), dar era printr-un sat și am luat-o pe acolo pentru a ocoli un accident petrecut pe șoseaua principală. Deci nu se pune, nici la noi ulițele nu sunt asfaltate 🙂

La fel și în Muntenegru, imediat după ce am intrat din Serbia pe la Jabuka, se lucrează.

fashiondays.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *