Cum ajungi în Giethoorn

Probabil toată lumea a auzit de Giethoorn, satul din Olanda unde nu circulă mașini, și te poți deplasa doar pe jos, cu bicicleta sau cu barca.

Deși are doar vreo 2800 de locuitori, în 2019 a fost vizitat de 1 milion de turiști.

Dar cum ajungi aici cu mijloace de transport în comun dacă stai în Amsterdam?

Deși la prima vedere poate părea puțin dificil, nu este deloc 🙂

În Amsterdam sunt mai multe gări, trebuie să ajungeți în Amsterdam Zuid (Sud) pentru a lua trenul spre Steenwijk.

Tren direct circulă din oră în oră la și pleacă la și 42 de minute.

Puteți opta și pentru varianta cu schimbare în Zwolle. La fel, din Amsterdam Zuid pleacă unul pe oră, la și 12 minute.

Din Amsterdam până în Steenwijk faceți 1:31.

Acolo, din fața gării, trebuie să luați autobuzul 70.

Și acesta circulă unul pe oră, cu plecare la și 26 de minute.

Cum trenul direct din Amsterdam ajunge la și 13 minute, aveți timp suficient pentru a anunge de pe peron în stația de autobuz. Totul e gândit și calculat 🙂

Cu autobuzul mergeți vreo 15 minute, până în stația Giethoorn, Dominee Hylkemaweg (puteți urmări pe Google maps). Oricum, nu trebuie să vă faceți griji că ratați stația, vă va zice șoferul că acolo trebuie să coborâți, chiar dacă nu îi cereți ajutorul 🙂

Înapoi autobuzul 70 trece prin Giethoorn la și 8 minute în fiecare oră.

În Steenwijk ajunge la și 24, iar trenul direct spre Amsterdam este la și 46 din oră în oră.

Costuri transport

Biletul de autobuz din Steenwijk spre Giethoorn costă 4,80 euro/persoană pe sens. Se poate plăti cu cardul la șofer, nu mai este nevoie de validare a biletului.

Prețul biletului de tren din Amsterdam spre Steenwijk variază, motivele le-am scris mai pe larg aici.

Noi am fost 4 persoane, așa că am optat pentru Group Ticket, 35 euro/sens. Era și weekend, nu ne-au interesat restricțiile legate de oră. Biletul l-am luat direct din aplicația NS.

Deci totalul ne-a ajuns 27,10 euro, 9,80 autobuzul și 17,50 euro trenul. N-am mai luat în calcul drumul de la hotel până la gară în Amsterdam, acolo oricum aveam abonamente pe mai multe zile.

Dacă n-am fi avut, s-ar mai fi adăugat 8,50 euro (abonament pe 24 ore, mai convenabil decât 2 bilete). Deci dacă am fi plătit și metroul în Amsterdam, totalul ar fi fost 35,60 euro.

În cazul în care călătoriți singuri, sau chiar și două persoane, cred că cea mai bună variantă este Holland Travel Ticket Off-Peak.

Acesta este valabil din momentul primei validări până la ora 4:00 ziua următoare, pe toate mijloacele de transport din Olanda, din toate orașele (tren, autobuz, tramvai, metrou).

Costă 43 euro, singura chestie e că nu poate fi folosit în intervalul orar 6:30-9:00 în timpul săptămânii (în weekend e valabil toată ziua).

În Giethoorn (care se citește ceva de genul „Hiithorn”) am stat vreo 3 ore și jumătate.

Oricât de minunat ar fi, mai mult nu prea ai ce să faci.

Am avut timp să facem și un tur ghidat de o oră cu barca. Pe acesta am achitat 13,50 euro/persoană.

Există și posibilitatea închirierii unei bărci, nu este nevoie de niciun permis.

Toate bărcile sunt electrice.

Dacă n-am fi mers cu ghid, n-am fi aflat că o casă în Giethoorn costă între 400.000 și un milion de euro, lacul Bovenwijde are 1m adâncime, și că în 1958 aici s-a filmat Fanfare, al doilea cel mai de succes film olandez din toate timpurile. Există și o statuie în onoarea actorului Albert Mol.

Aa, și am mai aflat că 1 mp de acoperiș de stuf (material cel mai folosit) costă 100-150 euro. Sunt și case cu acoperiș de țiglă, dar așa au doar „săracii”, conform ghidului 🙂

Noi am fost la început de noiembrie, n-am avut probleme cu aglomerația. A fost perfect din punctul acesta de vedere, am înțeles că vara e teroare. Dezavantajul e ne-a plouat puțin… dar doar puțin 🙂

fashiondays.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *