Rila, cea mai mare și cea mai importantă Mănăstire din Bulgaria

Rila este cea mai mare și cea mai importantă Mănăstire din Bulgaria… și probabil cea mai frumoasă, aș adăuga eu 🙂

Din 1983 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aici este înmormântat Sfântul Cuvios Ioan de la Rila (876-946), patronul spiritual al Bulgariei.

De altfel, acesta a și întemeiat-o.

La mănăstire sunt aproximativ 300 de chilii, unele fiind locuite de călugării de acolo, altele putând fi închiriate de către pelerini (așa am citit, nu am detalii în acest sens).

Este situată la aproximativ 120 km de Sofia, în Munții Rila.

Se poate ajunge doar dinspre orașul Rila, aflat la vreo 20 km. Drumul dintre cele două este foarte bun, și, deși Mănăstirea este amplasată la o altitudine de 1147m, nu sunt serpentine, poate fi parcurs fără probleme și de cei mai neexperimentați șoferi.

Orașul Rila

 

De la autostrada ce leagă Sofia de Kulata sunt două drumuri ce duc spre orașul Rila, dinspre Boboshevo (1005) sau dinspre Kocherinovo (107).

Prima variantă are mai multe serpentine, e mai denivelat și sunt câteva zone pe unde nu încap 2 mașini în același timp, dar sunt ceva peisaje superbe. A doua se prezintă în condiții excelente, dar nimic spectaculos 🙂

Intrarea este gratuită, dar parcarea se plătește, 5 leva.

Frumusețea locului nu poate fi redată în cuvinte. De foarte puține dăți mi s-a întâmplat să rămân la propriu cu gura căscată, acum fiind una dintre ele, imediat ce am intrat în curtea interioară.

Tot complexul, chiliile, biserica, zidul, se prezintă în condiții excelente, culorile picturilor sunt vii.

În interior sunt Muzeul Ecleziastic și de Istorie, Galeria de Icoane, două magazine de suveniruri și obiecte bisericești și toalete.

Apropo, la magazine, dacă întrebați, inițial vi se va spune că nu se poate plăti cu card, ci doar cash. Dacă văd că vreți să cumpărați mai mult, scot și POS-ul 🙂

Ca în multe alte locuri prin Bulgaria, și aici sunt o grămadă de mâțe 🙂

PS: chiar la ieșirea din orașul Rila, spre Mănăstire, pe partea stângă este o doamnă foarte amabilă care vinde decorațiuni pentru grădină. Sunt tot felul de animale din ceramică sau ciment.

fashiondays.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *