Călătorie în Austria pe vreme de pandemie

După cum probabil majoritatea știu, Austria se află în lockdown.

Asta înseamnă că nu vă puteți caza la hoteluri în scop turistic, iar restaurantele și magazinele neesențiale sunt închise. În mod normal se poate ieși din casă cu motive bine întemeiate (asigurarea de bunuri, deplasare la locul de muncă, plimbarea animalelor de companie, însoțirea copiilor la școală etc).

Deci nu este cea mai bună destinație momentan 🙂

Dar granițele sunt deschise, așa că zborurile sunt în continuare operate, iar Austria poate fi folosită ca tranzit.

Eu de când luasem biletele de avion aveam de gând să ajung din Viena în Budapesta, după care în Bratislava, așa că planurile nu mi-au fost afectate în niciun fel 🙂 Din contră, am călătorit în condiții excelente, avionul fiind aproape gol 😁

Deci, dacă aveți bilete spre Viena și nu vreți să le pierdeți, vă puteți reorganiza și puteți merge fără probleme la vecini 🙂 Până în Budapesta drumul cu trenul durează mai puțin de 3 ore, iar până în Bratislava doar o oră.

Atenție! Este nevoie să aveți mască de tip FFP2, altfel nu veți fi primiți în avion. Pe avion puteți folosi orice mască, dar în Austria masca FFP2 este singura acceptată. Celor care nu au li se va refuza accesul în țară, fiind de datoria companiei aeriene să asigure zborul înapoi. Așa că, pentru a nu vă transporta gratuit înapoi, compania aeriană vă va refuza de la îmbarcare. Cel puțin așa mi-a zis o însoțitoare de zbor de la Wizz 🙂

Când am venit dinspre Bratislava spre Viena, cu autobuzul, nu mi-a cerut nimeni mască FFP2, și nici în aeroport nu mi-a atras cineva atenția. Tot timpul am purtat mască medicală normală.

Cum au decurs controalele în aeroport

Check in-ul l-am făcut on line, unde am primit și locul, așa că nu a mai fost nevoie să mă prezint la biroul WizzAir din aeroport pentru verificarea documentelor.

La îmbarcare, pe lângă pașaport și boarding pass mi-a cerut și certificatul COVID sau test negativ.

La aterizare în Viena, la control pașapoarte, m-a întrebat dacă rămân in Austria. Am zis că merg spre Budapesta, m-a întrebat dacă în aceeași zi și cu ce… mașină, tren. I-am zis că în aceeași zi, cu trenul. Nu mi-a cerut vreo dovadă, m-a crezut pe cuvânt 🙂

Când mi-a înapoiat pașaportul, mi-a dat și un bilețel pe care scria „Already checked”, pe care l-am predat puțin mai încolo altcuiva. Nu m-a întrebat de certificat COVID.

La întoarcere spre România nu mi-a cerut certificatul COVID la îmbarcare.

Restricții pe plan local

Dacă în teorie restricțiile par destul de severe, la fața locului nu este chiar așa.

Magazinele neesențiale și restaurantele sunt într-adevăr închise. La fel și târgurile de Crăciun 🙁

Aeroportul este aproape pustiu, mă gândeam că o să fiu singur prin oraș 🙂

Dar pe stradă lumea se plimbă ca și cum n-ar exista restricții.

Am văzut și ceva turiști, deși teoretic nu prea ai voie să te cazezi. Dacă erau ca și mine în tranzit, sau își petreceau concediul în Viena, nu știu.

Mijloacele de transport în comun circulă normal.

Sunt ceva chioșcuri care vând mâncare de tip fast food deschise, chiar si câteva fast food-uri. În Pasajul Ferstel, de exemplu, localurile erau deschise, puteai să cumperi o cafea, un vin fiert, dar „to go”, nu puteai să stai înăuntru.

Târgurile de Crăciun sunt amenajate, toate căsuțele sunt puse pe poziții, se așteaptă doar să le dea voie să funcționeze.

Purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise și pe mijloacele de transport în comun, nu și pe stradă.

Una peste alta, chiar a fost o revedere plăcută cu Viena.

Mă așteptam să fie atmosferă tristă, dar nu a fost cazul. Străzile sunt împodobite, magazinele la fel, seara luminițele sunt aprinse… dacă se mai ținea și Târgul de Crăciun era perfect 🙂

fashiondays.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *