Lista galbenă – modificări dacă se actualizează 18.03.2021

În cazul în care zilele acestea Guvernul nostru va actualiza lista galbenă, cred că va fi pentru prima dată când nu va intra nicio țară.

De data aceasta chiar ar ieși Spania 🙂 , și pe lângă ea, Lituania, Liechtenstein și Peru.

 

Hotărârea 9/11.02.2021 a venit cu mai multe reguli de intrare în țară legate de prezentarea testului și autoizolare, dar și cu multe excepții.

Reguli de intrare în țară

Persoanele care vin dintr-o țară de pe lista galbenă cu avionul sau mijloc de transport în comun trebuie să prezinte test negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea imbarcării și să intre în autoizolare 10 zile.

Persoanele care sosesc dintr-o țară de pe lista galbenă cu mijloace proprii au două variante:

  • prezintă test negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară și stau în carantină 10 zile

sau

  • în cazul în care nu prezintă testul, sunt obligate să intre în autoizolare 14 zile.

 

Acestea pot ieși totuși în a 10-a zi din autoizolare, cu condiția să se testeze în a 8-a zi și rezultatul să fie negativ.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani care sosesc în țară împreună cu persoanele mai sus menționate, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui test negativ.

Așadar, fără test negativ, dintre persoanele care vin dintr-o țară de pe lista galbenă, pot intra doar cei care călătoresc cu mijloace proprii.

EXCEPȚII

Persoanele care au avut Covid-19 în ultimele 90 zile, dar să fi trecut cel puțin 14 zile de la testul pozitiv, sunt exceptate de la autoizolare și nu trebuie să prezinte testul negativ. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva SARS-CoV-2 inclusiv cea de-a doua doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze până la data intrării în România sunt exceptate de la autoizolare și nu sunt obligate să prezinte testul negativ.

De asemenea, copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, sunt exceptate de la autoizolare.

Persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriultării, sunt exceptate de la autoizolare.

Găsiți la Art. 4 al Hotărârii 9/11.02.2021 toate categoriile de persoane exceptate de la autoizolare.

fashiondays.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *