Unde putem circula fără restricții în Europa

Actualizat 15.02.2021

Din păcate situația actuală ne obligă să ne facem vacanțele în funcție de restricții.
Sunt două aspecte de care trebuie să ținem cont.
Pe de-o parte țările în care putem merge fără test covid negativ sau autoizolare, iar pe de alta, țările din care ne putem întoarce în România fără a fi obligați să intrăm în autoizolare aici.

Probabil deja toată lumea știe de celebra „listă galbenă”. Persoanele care vin dintr-o țară sau teritoriu de pe această listă sunt obligate să prezinte un test PCR negativ și să intre în autoizolare 10 zile, sau autoizolare 14 zile în cazul în care sosesc cu mijloace proprii și nu prezintă testul.

Teoretic lista se actualizează săptămânal.

Albania – este pe lista galbenă; la ei nu sunt restricții de intrare.

Andorra – este pe lista galbenă; persoanele care doresc să stea mai mult de 3 zile în Andorra trebuie să prezinte test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de sosire.

Austria – este pe lista galbenă; se impune autoizolare 10 zile acolo, sau test negativ după minim 5 zile de autoizolare; în plus, începând cu data de 10 februarie toate persoanele care intră în țară trebuie să prezinte test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de sosire.

Belarus – este pe lista galbenă; se impune autoizolare acolo 10 zile, plus test negativ efectuat cu cel mult 3 zile înainte de sosire.

Belgia – este pe lista galbenă; sunt interzise călătoriile în scop turistic până pe 1 aprilie.

Bosnia-Herțegovina – nu este pe lista galbenă; intrarea se poate face cu condiția prezentării unui test negativ efectuat cu cel mult 48 ore înainte.

Bulgaria – nu este pe lista galbenă, însă până pe 30 aprilie accesul la ei e condiționat de prezentarea unui test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de sosire.

Cehia – este pe lista galbenă; în plus, sunt excluse călătoriile în scop turistic.

Cipru – este pe lista galbenă; oricum, suntem în categoria C a lor, și nu ne primesc în scop turistic.

Croația – nu este pe lista galbenă; se poate intra fie cu condiția prezentării unui test negativ efectuat cu cel mult 48 ore înainte, fie cu efectuarea acolo a unui test pe proprie cheltuială, și autoizolare până la primirea rezultatului negativ.

Danemarca – nu este pe lista galbenă; dar nu ne primesc în scop turistic.

Elveția – este pe lista galbenă, toate persoanele care intră pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte, în rest nu sunt restricții.

Estonia – este pe lista galbenă; ei impun autoizolare 10 zile sau există posibilitatea ieșirii mai repede din autoizolare după două teste negative efectuate la cel puțin șase zile diferență; sunt exceptate de la autoizolare persoanele care au avut covid și s-au vindecat și persoanele vaccinate.

Finlanda – nu este pe lista galbenă; sunt permise doar călătoriile esențiale.

Franța – este pe lista galbenă; se recomandă evitarea călătoriilor neesențiale; începând cu 31 ianuarie toate persoanele cu vârtsta peste 11 ani care călătoresc în Franța sunt obligate să prezinte un test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înaintea deplasării.

Germania – este pe lista galbenă; ei impun autoizolare 10 zile, plus test negativ efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în țară.

Grecia – nu este pe lista galbenă; este în lockdown până pe 28 fabruarie, se impune autoizolare 7 zile; până pe 28.02 este interzisă intrarea pe cale rutieră pentru vizite în scopuri turistice.

Irlanda – este pe lista galbenă; se cere test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte, iar persoanele care ajung acolo au obligația de a-și restrânge deplasările pe o perioadă de 14 zile.

Islanda – nu este pe lista galbenă; acolo se impune autoizolare 14 zile; sunt exceptate de la autoizolare persoanele care au avut covid și s-au vindecat și persoanele vaccinate.

Italia – este pe lista galbenă; acolo trebuie autoizolare 14 zile sau test negativ efectuat cu cel mult 48 ore înainte de intrarea în țară.

Kosovo – este pe lista galbenă; acolo se impune autoizolare 7 zile sau test efectuat cu 72 ore înainte de intrarea în țară.

Letonia – este pe lista galbenă; până pe 24 februarie sunt interzise călătoriile în scop turistic.

Liechtenstein – este pe lista galbenă; nu există restricții de intrare.

Lituania – este pe lista galbenă; se cere test negativ efectuat cu cel mult 48 ore anterior intrării în țară, plus autoizolare 14 zile.

Luxemburg – este pe lista galbenă; toate persoanele care intră pe cale aeriană trebuie să prezinte un test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare sau autoizolare 14 zile, în rest nu sunt restricții.

Macedonia de Nord – este pe lista galbenă; în schimb nu există restricții de intrare.

Marea Britanie – este pe lista galbenă; se impune autoizolare 10 zile; în plus, se cere test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în țară, și încă alte două teste efectuate după intrarea în țară (în a doua și a opta zi de la sosire).

Malta – este pe lista galbenă; se cere test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte, sau autoizolare 14 zile.

Moldova – este pe lista galbenă; la ei nu sunt restricții de intrare.

Monaco – este pe lista galbenă; se cere test negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte.

Muntenegru – este pe lista galbenă; nu sunt restricții de intrare, în schimb sunt mai multe interdicții de călătorie interne.

Norvegia – nu este pe lista galbenă; nu sunt primiți străinii.

Olanda – este pe lista galbenă; se cere test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte, chiar și pentru tranzit; sunt exceptate persoanele care călătoresc cu autoturisme personale; în plus, se recomandă ferm autoizolare 10 zile; începând cu data de 23 ianuarie persoanele care sosesc în Olanda pe cale maritimă sau aeriană trebuie să prezinte pe lângă testul PCR și un test rapid efectuat cu maxim 4 ore înainte de îmbarcare..

Polonia – este pe lista galbenă; acolo se impune autoizolare 10 zile, excepție făcând cei ce intră în țară cu autoturism personal, persoanele vaccinate împotriva covid-19 și persoanele care prezintă un test negativ efectuat cu cel mult 48 ore înainte de intrarea în țară.

Portugalia – este pe lista galbenă; autoritățile portugheze recomandă doar efectuarea de călătorii esențiale, este necesar test negativ efectuat cu 72 ore înainte; pentru Insulele Azore și Madeira se cere test negativ efectuat cu 72 ore înainte de sosire.

Rusia – nu este pe lista galbenă; este interzis accesul cetățenilor români.

San Marino – este pe lista galbenă.

Serbia – este pe lista galbenă; acolo este nevoie de test negativ efectuat cu 48 ore înainte de sosire.

Slovacia – este pe lista galbenă; este necesar test negativ efectuat cu 72 ore înainte de intrarea în țară sau autoizolare 10 zile.

Slovenia – este pe lista galbenă; acolo se impune autoizolare 10 zile sau test negativ efecfuat cu cel mult 48 ore înainte de intrarea în țară.

Spania – este pe lista galbenă; este nevoie de test negativ efectuat cu 72 ore înainte de intrarea în țară.

Suedia – este pe lista galbenă; este nevoie de test negativ efectuat cu 48 ore înainte de intrarea în țară; în plus, autoritățile suedeze recomandă ferm autoizolare 7 zile și încă un test în a 5-a zi.

Turcia – nu este pe lista galbenă; este nevoie de test negativ efectuat cu 72 ore înainte de intrarea în țară.

Ucraina – nu este pe lista galbenă; acolo se impune autoizolare 14 zile sau prezentarea unui test negativ efectuat cu cel mult 48 ore înainte de intrarea în țară; de asemenea, este posibilă testarea după trecerea frontierei la un laborator autorizat.

Ungaria – este pe lista galbenă; accesul cetățenilor străini este interzis, excepție fac persoanele care au avut covid-19 în ultimele 6 luni și s-au vindecat; de asemenea, cetățenii români pot intra pe teritoriul Ungariei pe o raza de maximum 30 km de frontieră pentru o perioadă de maximum 24 ore.

 

Trăgând linie, momentan nu mai putem călători fără restricții (acolo sau la întoarcere) în nicio țară din Europa 🙁
Ar fi doar Islanda (în cazul persoanelor care au avut covid-19 sau sunt vaccinate).

De asemenea, putem merge doar cu test negativ, fără a fi nevoie de autoizolare acolo sau la întoarcere, în Bulgaria, Turcia, Croația, Ucraina și Bosnia-Herțegovina.

 

Informațiile sunt luate de pe mae.ro, tot acolo puteți găsi mai multe detalii și excepții de la condițiile de intrare în fiecare țară.

fashiondays.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *