Unde putem călători dacă am avut Covid-19 sau ne-am vaccinat

ACTUALIZAT 19.04.2021

Din ce în ce mai multe țări au început să permită intrarea pe teritoriul lor persoanelor care au avut Covid-19 sau care s-au vaccinat împotriva acestuia, fără a mai fi nevoie de test negativ sau autoizolare.

De reținut că nu există nicio obligativitate în privința vaccinului, pur și simplu e o alternativă la autoizolare sau test negativ.

Grecia

Intrarea în Grecia se poate face prezentând unul dintre următoarele documente:

 • test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de trecerea frontierei;
 • dovada vaccinării complete împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de rapel.

Minorii cu vârsta de până la 5 ani sunt scutiți de obligativitatea prezentării unui test PCR negativ.

 

Croația

Persoanele care doresc să călătorească în Croația trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:

 • test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în țară;
 • test rapid antigen negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în țară; în cazul în care sejurul depășește 10 zile, trebuie repetat testul în termen de 10 zile de la primul test;
 • în lipsa prezentării unui test, acesta se poate face pe cheltuială proprie imediat după intrarea în Croația, cu obligația de a sta în carantină până la primirea rezultatului negativ; testul poate fi atât PCR, cât și antigen;
 • certificat de vaccinare; condiția e să fi trecut cel puțin 14 zile de la rapel, sau în cazul vaccinurilor administrate într-o singură doză, să fi trecut cel puțin 14 zile de la efectuarea acestuia;
 • test cu rezultatul pozitiv (PCR sau antigen) efectuat în ultimele 180 de zile, dar cu cel puțin 11 zile înainte de trecerea garanței;
 • în lipsa prezentării oricărui document de mai sus, și în cazul refuzului efectuării testului după intrarea în țară, se impune carantină 10 zile.

Copiii cu vârsta sub 7 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

 

Estonia

Se impune autoizolare 10 zile. Există posibilitatea ieșirii mai repede din autoizolare după două teste negative efectuate la cel puțin șase zile diferență.

Nu este nicio restricție pentru:

 • persoanele care au avut Covid-19 și nu au trecut mai mult de șase luni de când au fost declarate vindecate;
 • persoanele care au făcut vaccinul și nu au trecut mai mult de șase luni de efectuarea acestuia.
 • persoanele care vin dintr-o țară cu rata de infectare în ultimele 14 zile mai mică de 150 persoane la 100.000 locuitori (nu este cazul României).

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la măsura testării.

 

Lituania

Persoanele care călătoresc în Lituania trebuie să prezinte test negativ (PCR sau antigen) efectuat cu cel mult 72 ore înainte sau să efectueze testul în țara baltică.

Suplimentar se impune autoizolare 10 zile, cu posibilitatea suspendării măsurii după o perioadă de 7 zile dacă efectuează un test începând cu a 7-a zi, al cărui rezultat este negativ.

Nu sunt restricții pentru:

 • persoanele care au fost confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 (trebuie prezentată dovada testului pozitiv, PCR sau antigen) în ultimele 90 de zile anterioare intrării în Republica Lituania;
 • persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu ambele doze, cu condiția prezentării unui certificat medical (în limba lituaniană, engleză sau rusă) din care să reiasă acest aspect.

Copiii cu vârsta sub 16 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

 

Muntenegru

Persoanele care călătoresc în Muntenegru au următoarele variante:

 • test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 ore înainte de intrarea în țară;
 • rezultat pozitiv al unui test serologic (anticorpi clasa IgG) efectuat cu cel mult 30 de zile înainte de intrarea în Muntenegru;
 • dovada privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19 și să fi trecut cel puțin 7 zile de la rapel până la intrarea în țară.

Copiii cu vârsta sub 5 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

 

Republica Moldova

Începând cu data de 5 martie persoanele care călătoresc în Republica Moldova trebuie să prezinte test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în țară.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării testului persoanele vaccinate, inclusiv cea de-a doua doză.

De asemenea, copiii cu vârsta de până în 5 ani nu trebuie să prezinte testul.

 

Georgia

Călătoriile în scop turistic sunt permise doar pe cale aeriană.

Persoanele care călătoresc în Georgia trebuie să prezinte test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare, după care să facă un nou test în a treia zi de la intrarea în țară.

Sunt exceptate de la prezentarea testului persoanele care fac dovada efectuării ambelor doze de vaccin.

 

Islanda

Persoanele care călătoresc în Islanda trebuie să prezinte test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare. La intrarea în țară vor efectua un nou test, iar după cinci zile trebuie să facă un al treilea test. Până la primirea rezultatului negativ al ultimului test vor sta în autoizolare.

Copiii născuți începând cu anul 2005 care călătoresc cu părinții intră în carantină împreună cu aceștia, însă nu trebuie să prezinte testul negativ.

Sunt exceptate de la prezentarea testului negativ și efectuarea celorlalte două teste plus autoizolare:

 • persoanele care fac dovada vaccinării;
 • persoanele care prezintă un test conform căruia au trecut prin boală (test PCR pozitiv sau de anticorpi).

LE: inițial am avut ca unică sursă de informare mae.ro, însă se pare că m-a cam indus în eroare, deși se vrea sursă oficială. Chiar și persoanele vaccinate sau trecute prin boală vor face un test după aterizare, în aeroport. Testul este gratuit, dar trebuie să așteptați rezultatul la adresa declarată, deci se impune o mini carantină. În mod normal rezultatul îl primiți în cel mult 24 de ore.

Polonia

Persoanele care călătoresc în Polonia prin trecerea frontierei interne a UE (Cehia, Slovacia, Lituania, Germania) trebuie să prezinte test (PCR sau anigen) negativ efectuat cu cel mult 48 ore, calculate de la momentul recepționării testului.

Persoanele care intră în Polonia prin trecerea frontierei externe a UE (Ucraina, Belarus, Rusia) sunt obligate să intre în carantină 10 zile.

Persoanele care intă în Polonia pe cale aeriană din state aflate în afara spațiului Schengen (cazul României) sunt obilgate să intre în carantină 10 zile.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării testului negativ, precum și de la autoizolare:

 • persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu un vaccin autorizat în UE, inclusiv a doa doză;
 • persoanele care dețin un document care să ateste că au fost plasate în carantină, izolate la domiciliu sau spitalizate în urma confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele șase luni anterioare datei trecerii frontierei.

Momentan, până pe 18 aprilie, cel puțin, hotelurile, restaurantele, muzeele sunt închise.

 

Slovenia

Persoanele care călătoresc în Slovenia sunt obligate să intre în carantină 10 zile. Există posibilitatea ieșirii după 5 zile din autoizolare dacă se efectuează un test cu rezultat negativ în această perioadă.

Sunt exceptate de la obligativitatea autoizolării:

 • persoanele care prezintă test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 ore înainte de intrarea în țară;
 • persoanele care prezintă test antigen negativ efectuat cu cel mult 24 ore înainte de intrarea în țară;
 • persoanele care prezintă un certificat de vaccinare anti-COVID-19, cu menționarea unui termen de cel puțin 7 zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Biontech-Pfizer, cel puțin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puțin 21 de zile de la a doua doză de vaccin AstraZeneca;
 • persoanele care prezintă un test PCR cu rezultat pozitiv efectuat cu cel puțin 21 de zile anterior intrării, dar nu mai mult de șase luni, sau o adeverință medicală care atestă vindecarea persoanei eliberată cu maximum șase luni anterior sosirii.

 

Madeira

Persoanele care călătoresc în Madeira sunt obligate să prezinte un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare, să efectueze testul după aterizare sau să intre în carantină 14 zile.

Persoanele care fac dovada vaccinării împotriva COVID-19 (respectându-se perioada de activare a sistemului imunitar prevăzută în prospectul vaccinului) sau cele care au avut COVID-19 în ultimele 90 zile și s-au vindecat sunt exceptate de la obligativitatea prezentării testului și de la autoizolare.

 

Elveția

Începând cu data de 22 martie persoanele care călătoresc în Elveția trebuie să prezinte test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în țară, plus autoizolare 10 zile.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării testului și de la autoizolare persoanele care au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2 în ultimele trei luni și sunt considerate vindecate.

De asemenea, copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

 

Liechtenstien

Liechtenstein a preluat toate reglementările autorităților elvețiene.

Așadar, sunt exceptate de la obligativitatea prezentării testului și de la autoizolare persoanele care au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2 în ultimele trei luni și sunt considerate vindecate.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

 

Belize

Turiștii care vor să ajungă în Belize au următoarele opțiuni:

 • test PCR negativ efectuat cu cel mult 96 de ore înainte de intrarea în țară;
 • test antigen negativ afectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în țară;
 • test la sosire în aeroport contra sumei de 50$, doar cash; în eventualitatea unui rezultat pozitiv, se intră în carantină 14 zile;
 • dovada vaccinării complete efectuate cu cel puțin două săptămâni înainte de intrarea în țară.

Pe lângă oricare din variantele de mai sus, este nevoie să descărcați aplicația Belize Travel Health App și să completați datele cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie.

Copiii cu vârsta de până la 4 ani inclusiv sunt exceptați de la obligativitatea prezentării vreunui test.

 

Guatemala

Persoanele care vor să călătorească în Guatemala au de ales dintre următoarele opțiuni:

 • test negativ (PCR sau antigen) efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare;
 • în lipsa prezentării unui test negativ, acesta se va efectua după aterizare, pe cheltuială proprie;
 • dovada vaccinării complete efectuate cu cel puțin două săptămâni înainte de intrarea în țară;
 • certificat medical ce dovedește că au avut COVID-19 în ultimele 3 luni, și s-au vindecat.

 

Maldive

Turiștii care vor să călătorească în Maldive au următoarele opțiuni:

 • test PCR negativ efectuat cu cel mult 96 ore înainte de îmbarcare;
 • începând cu data de 20 aprilie dovada vaccinării complete împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de rapel.

Minorii cu vârsta de sub 1 an sunt scutiți de obligativitatea prezentării unui test PCR negativ.

 

Ecuador

Turiștii care vor să călătorească în Ecuador trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:

 • test PCR negativ efectuat cu cel mult 3 zile înainte de sosire;
 • test antigen negativ efectuat cu cel mult 3 zile înainte de sosire;
 • certificat ce atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19.

Copiii cu vârsta de până la 2 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

 

Ungaria

Accesul cetățenilor străini este interzis.

Excepție fac persoanele care au avut COVID-19 în ultimele 6 luni și s-au vindecat

 

Letonia

Momentan sunt interzise călătoriile în scop turistic.

Dintre persoanele care au voie să intre pe teritoriul Lituaniei, sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test negativ și autoizolare perosoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele trei luni și persoanele vaccinate îmotriva COVID-19.

 

Cipru

Persoanele din România care călătoresc în Cipru sunt obligate să prezinte un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare, după care să efectueze încă un test la aterizare.

Nu există restricții pentru turiștii vaccinați, dar momantan doar pentru cei care vin din Israel.

 

Bulgaria

Ministrul Sănătății al Bulgariei, Kostadin Angelov, a anunțat că odată cu începerea sezonului estival, programat la data de 1 mai, țara vecină va primi turiști vaccinați sau care au avut COVID-19, fără a impune alte restricții de intrare.

Așadar, conform acestuia, turiștii vor avea trei opțiuni pentru a intra pe teritoriul Bulgariei:

 • prezentarea unui test negativ;
 • prezentarea dovezii efectuării vaccinului;
 • prezentarea dovezii prezenței anticorpilor.

La fel ca și în cazul Greciei, sunt doar declarații, nimic oficial.

 

România

Persoanele care vin dintr-o țară de pe lista galbenă cu avionul sau mijloc de transport în comun trebuie să prezinte test negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea imbarcării și să intre în autoizolare 10 zile.

Persoanele care sosesc dintr-o țară de pe lista galbenă cu mijloace proprii au două variante:

 • prezintă test negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară și stau în carantină 10 zile

sau

 • în cazul în care nu prezintă testul, sunt obligate să intre în autoizolare 14 zile.

Persoanele care au avut Covid-19 în ultimele 90 zile, dar să fi trecut cel puțin 14 zile de la testul pozitiv, sunt exceptate de la autoizolare și nu trebuie să prezinte testul negativ. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

 

Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva SARS-CoV-2 inclusiv cea de-a doua doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze până la data intrării în România sunt exceptate de la autoizolare și nu sunt obligate să prezinte testul negativ.

 

În concluzie, persoanele vaccinate pot călători fără restricții în Grecia, Croația, Estonia, Lituania, Muntenegru, Islanda, Polonia, Slovenia, Republica Moldova, Georgia, Belize, Guatemala, Maldive, Ecuador și Madeira.

Cei care au avut COVID-19 și s-au vindecat pot călători fără restricții în Croația, Estonia, Lituania, Muntenegru, Islanda, Polonia, Slovenia, Elveția, Liechtenstein, Ungaria, Guatemala și Madeira.

fashiondays.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *