O ultimă vizită la Stadionul Farul

Deoarece am înțeles că luna aceasta vor începe lucrările de demolare a Stadionului „Gheorghe Hagi” (fost „Farul”) din Constanța, pentru a se construi unul nou, am trecut zilele trecute de „rămas-bun” 🙂

Stadionul a fost construit între 1953-1955, cu două tribune și o peluză, având inițial forma literei „U”.

Ulterior s-a mai adăugat a doua peluză, ajungând la capacitatea de 15.520 de locuri.

În perioada comunistă s-a numit „1 Mai”.

În 1970 s-a construit instalația de nocturnă, fiind singurul stadion din România care beneficia de acest lucru la momentul respectiv.

Abia în 1976 s-a montat nocturna și pe Stadionul „23 August” din București.

Primul meci s-a jucat în martie 1955 între Locomotiva Constanța (viitoarea Farul) și campioana en titre, Flamura Roșie UTA Arad, câștigat de gazde cu 1-0.

La finalul sezonului 1954-1955 Locomotiva Constanța promovase pentru prima dată în istorie în Divizia A.

Așa că primul meci pe stadionul nou construit a coincis și cu primul meci jucat vreodată pe tern propriu în prima ligă al echipei din Constanța.

Ultimul meci jucat de seniori pe acest stadion a fost pe 1 mai 2021, între Farul Constanța și U Cluj, scor 1-3, în Liga 2.

Din 2022 nu s-a mai jucat niciun meci, doar pista de atletism mai fiind funcțională.

Și echipa națională a României a jucat câteva meciuri aici, stadionul din Constanța găzduind naționale precum Franța (2008), Olanda (2007) sau Cehia (2005).

Gheorghe Hagi și-a făcut debutul în prima divizie din România la Farul Constanța, jucând pentru „marinari” în sezonul 1982-1983.

Cea mai bună performanță a Farului a fost clasarea pe locul 4 în campionat, în sezonul 1973-1974, și finala Cupei României 2005, pierdută în fața lui Dinamo. Apropo, am fost prezent în tribune la meci 🙂

Urmează anul acesta câștigarea primului campionat 😁

Acum stadionul se află într-o avansată stare de degradare.

Erau vreo 4-5 care tineri care se antrenau la poartă pe gazon și un băiat care alerga pe pistă.

Momentan echipa Farul Constanța joacă în Ovidiu, la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, până la construirea noului stadion.

Termenul de finalizare al acestuia, cu o capacitate de 18.190 de locuri, ar fi 2025.

Dar, pentru că este implicată Primăria Constanței, am foarte mari dubii că va fi gata nu în 2, cum zic ei, ci în 5 ani.

Ca să înțelegeți de ce zic asta, mai jos este o poză cu strada Ștefan cel Mare, principala arteră pietonală din Constanța, la care se lucrează și arată așa de câțiva ani.

fashiondays.ro

Articole recomandate

1 comentariu

  1. Felicitari pentru munca titanica si seriozitatea cu care ati abordat aceasta tema! Este extrem de interesant si captivant sa revizitezi si sa rememorezi toate evenimentele petrecute pe Stadionul Gheorghe Hagi. Fara indoiala momentele emotionante si istoria locului vor trai in noi, indiferent daca se va construi un stadion nou sau nu. Cu siguranta veti avea in suflet mereu aceasta vecheare si frumoasa amintire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *