Putna este un sat din județul Suceava aflat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina.
Însă cel mai apropiat punct de trecere a frontierei este la 50 km, la Siret.
Accesul auto se poate fece pe un singur drum, DN2H, dinspre Bivolărie. Starea carosabilului este foarte bună, nu trebuie să vă faceți griji în sensul ăsta.
Se poate ajunge și cu trenul, fiind gară în sat.
Cel mai cunoscut obiectiv turistic de aici este Mănăstirea ctitorită de Ștefan cel Mare, unde se află și mormântul domnului Moldovei.
Undeva la marginea satului este Chilia lui Daniil Sihastrul, sfetnicul lui Ștefan cel Mare. Acesta a fost canonizat în 1992, mormântul lui fiind la Voroneț.
Ștefan cel Mare a construit mănăstirea Putna între 1466-1469 la îndemnul lui Daniil Sihastrul.
Chilia este o grotă sculptată în stâncă. Ar fi păcat să nu o vizitați dacă ajungeți în Putna. E ușor de găsit pe Google maps.
Un alt obiectiv, foarte important, este Biserica de lemn Dragoș Vodă.
Aceasta are hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.
A fost construită în secolul al XIV-lea, fiind cea mai veche biserică de lemn din țară și una dintre cele mai vechi din Europa.
Este singura biserică de lemn medievală păstrată pe teritoriul României.
Biserica a fost construită inițial la Volovăț, dar a fost mutată de către Ștefan cel Mare la Putna.
Ca punct de reper, să găsiți mai ușor biserica, în dreptul ei, la strada principală e un Monument al eroilor căzuți în cele două Războaie Mondiale.
Pentru mine Putna are și însemnătate personală, e locul în care a copilărit tatăl meu. De altfel, pe o placă din fața școlii sunt inscripționate numele directorilor din perioada 1899-1999, printre care și cel al bunicului meu.