Ce să vezi în Porto

Porto este al doilea oraș ca mărime din Portugalia 🇵🇹, după capitala Lisabona, cu aproape 250.000 locuitori.

Este situat pe malul de nord al fluviului Duero.

Pe partea cealaltă se află alt oraș, Vila Nova de Gaia, sau, mai pe scurt, Gaia, care are aproximativ 70.000 de locuitori.

Diferența de fus orar între Portugalia și România este de 2 ore (1 la ei este 3 la noi).

Ce să faci în Porto

În primul rând să iei la pas străduțele din Centrul Istoric. E senzațional, dar e nevoie de ceva efort fizic, fiind construit în pantă, încontinuu ai de urcat sau coborât 🙂

Străduțe pe care m-am plimbat și mi-au plăcut mult sunt Rua das Flores (unde e și o biserică simpatică, Misericordia) sau Rua dos Caldeiriros.

În Porto sunt foarte multe biserici superbe, nu trebuie să fii cu religia pentru a le admira 🙂

Am intrat în Catedrală, Se do Porto, 3 euro, și în Santa Clara, 4 euro, probabil cel mai frumos interior al vreunei biserici pe care l-am văzut. Decorarea a durat 17 ani, fiind din lemn sculptat, care s-a vopsit cu aur topit, adus din Brazilia. De afară nu arată cine știe ce.

Alte biserici foarte frumoase ar fi Santo Ildefonso, Santo Antonio dos Congregados, Sao Francisco, Clerigos, cu Turnul Clerigos, în care se poate urca, sau Capela das Almas de Santa Catarina (fațadă din faianță albastră). Merită să ajungeți la ea, mai ales că e o zonă foarte animată, mai ales Rua de Santa Catarina. Tot pe aici este piața centrală (Mercado do Bolhao), închisă momentan pentru renovare, în locul ei funcționând Mercado Temporario Bolhao.

Capela das Almas de Santa Catarina

Lângă Universitatea Porto sunt două biserici care la prima vedere ar părea că este una singură. De fapt între ele este o casă, una dintre cele mai strâmte din lume, iar în stânga ei este Biserica Carmelitas (a aparținut unei mănăstiri de maici) și în dreapta biserica Carmo (mănăstire de călugări). Casa a fost construită din cauza unei legi care nu permite să fie două biserici una lângă cealaltă, și a fost locuită până acum vreo 20 de ani.

Tot pe aici este Librăria Lello, considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Aceasta a servit ca sursă de inspirație pentru JK Rowling când a scris Harry Potter. Intrarea este 6 euro, sau 5 cu rezervare on line.

Avenida dos Aliados este cea mai cunoscută stradă, într-un capăt al ei fiind Primăria, iar în celălalt Praca da Liberdade (acum era șantier aici).

Primăria

Câteva clădiri în care nu am intrat, dar care mi-au atras atenția la exterior ar fi Palatul Bolsa, Institutul de Vinuri de Porto și Douro, Centrul Portughez de Fotografie sau Muzeul Soares dos Reis.

În partea de jos, lângă apă, pe Cais de Ribeira, ce se întinde de la Praca da Ribeira până la Podul Dom Luis I, sunt multe terase.

Dacă de coborât e ușor, în cazul în care vreți să ajungeți sus, aveți ceva de urcat. Pietonal sunt multe variante, printre care treptele Codecal (Escadas do Codecal), Guindais (Escadas dos Guindais) sau Barredo (Escadas do Barredo).

Există însă și un lift, Lada Ribeira, și un funicular.

Funicularul Ribeira face legătura între Cais de Ribeira și Batalha (partea de sus). Stația de urcare este chiar lângă Podul Dom Luis I.

Prețul unei călătorii este 2,50 euro, dar iarna (noiembrie-martie), în timpul săptămânii funcționează doar până la ora 20. În weekend (vinerea și sâmbăta) funcționează până la ora 22, la fel ca și în timpul săptămânii din aprilie până în octombrie. Vara, în weekend, merge până la ora 24.

Altă variantă să ajungeți de la faleză în partea de sus este să luați autobuzul 500 de lângă Biserica Sao Francisco și vă lasă lângă Gara Sao Bento. Apropo, gara Sao Bento este un obiectiv turistic, pereții interiori fiind decorați specific zonei, cu faianță.

De departe cel mai cunoscut obiectiv al orașului este podul peste Duero, Dom Luis I, ce face legătura între Porto și Gaia.

Podul poate fi traversat cu metroul pe partea de sus, cu mașina pe partea de jos, sau pietonal, atât pe partea de sus, cât și cea de jos. Acum se lucra pe partea carosabilă, probabil o perioadă mai îndelungată nu va putea fi traversat cu mașina, rămânând restul variantelor.

La aproximativ 1 km depărtare mai este un pod asemănător, Maria Pia, care a fost proiectat de arhitectul Gustave Eiffel.

Centrul Istoric din Porto, alături de Podul Dom Luis I și Mănăstirea Serra do Pilar fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mănăstirea Serra do Pilar este în Gaia, construită la o altitudine mai mare decât podul, oferind o și mai frumoasă panoramă.

Se vizitează (gratuit) doar o mică parte deoarece acum este o bază militară activă.

Construcția ei a durat 72 de ani.

Și în Gaia, pe malul fluviului, este o faleză cu multe terase. Tot aici sunt și crame, care oferă tururi, ale unor producători de vin de Porto. Printre acestea ar fi Ferreira, Calem sau Sandeman.

Pe partea aceasta este un teleferic, Teleferico de Gaia, care face legătura între faleză și stația de metrou de sus.

Nu l-am folosit. De fiecare dată când am mers în Gaia, am venit cu metroul până în stația Jardim do Morro, și pe urmă pe jos spre faleză, de coborât fiind ușor 🙂 Înapoi spre Porto traversam podul pe partea de jos.

Era să uit 🙂 Trebuie să încercați pasteis de nata de la Manteigaria (sunt două locații). Mie mi le-a recomandat ca fiind cele mai bune o localnică. Și a avut dreptate, sunt delicioase, mi s-au părut chiar ceva mai bune decât cele de la celebra Pasteis de Belem din Lisabona.

Din păcate, cât am stat, a cam plouat încontinuu, nu m-am putut bucura pe deplin de oraș. Chiar și așa, mi-a plăcut mult de tot, și trebuie să mai revin cel puțin o dată, să văd cum arată și pe vreme frumoasă 🙂

Ca frumusețe mi-a plăcut mai mult decât Lisabona, ca atmosferă mai mult capitala (dar probabil și vremea mi-a afectat decizia). Ca și obiective, sunt mult mai multe de văzut în Lisabona, fiind și mult mai mare, așa că, dacă vreți să le vedeți pe ambele, alocați mai multe zile capitalei.

« de 2 »
fashiondays.ro

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *