Reguli de intrare în România

Probabil toată lumea a auzit de „Lista galbenă”, dar poate nu toți știu exact ce înseamnă.

Pe scurt, lista se actualizează pe baza ratei de incidență cumulată la 100.000 locuitori* pe ultimele 14 zile pentru fiecare țară.

Țările care au rata de incidență mai mare decât România intră pe lista galbenă.

Dacă veniți dintr-o țară/zonă aflată pe lista galbenă, se impun anumite restricții, pe care le voi enumera mai jos.

Dacă veniți dintr-o țară/zonă pe care nu o regăsiți pe lista galbenă, atunci NU se impune nicio restricție la intrarea în țară (nici test, nici carantină).

Teoretic lista se actualizează săptămânal, practic când vrea Guvernul 🙂

E adevărat, în ultima perioadă s-a actualizat regulat.

După actualizare, restricțiile pentru țările nou intrate pe listă se aplică după 24 ore de la data aprobării, în timp ce ridicarea restricțiilor pentru țările care au ieșit de pe listă se realizează începând cu data emiterii hotărârii.

ATENȚIE! Acestea sunt condițiile impuse de Guvernul nostru pentru persoanele care sosesc în România. Dacă doriți să călătoriți din România în străinătate, verificați condițiile de intrare în țara respectivă. Puteți face lucrul acesta pe site-ul mae.ro

Reguli de intrare în țară

Persoanele care vin dintr-o țară de pe lista galbenă cu avionul sau mijloc de transport în comun trebuie să prezinte test negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea imbarcării și să intre în autoizolare 10 zile.

Persoanele care sosesc dintr-o țară de pe lista galbenă cu mijloace proprii au două variante:

 • prezintă test negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară și stau în carantină 10 zile

sau

 • în cazul în care nu prezintă testul, sunt obligate să intre în autoizolare 14 zile.

Acestea pot ieși totuși în a 10-a zi din autoizolare, cu condiția să se testeze în a 8-a zi și rezultatul să fie negativ.

Așadar, fără test negativ, dintre persoanele care vin dintr-o țară de pe lista galbenă, pot intra doar cei care călătoresc cu mijloace proprii.

Copiii care sosesc din țări aflate pe lista galbenă

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani care sosesc în țară împreună cu persoanele mai sus menționate, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui test negativ.

Pentru minorii cu vârsta de peste 3 ani se aplică aceleași reguli cu ale adulților legate de prezentarea testului negativ.

Pentru aceștia carantina este obligatorie. Chiar și în cazul celor care călătoresc alături de părinți vaccinați, se va impune autoizolare 10 zile.

Bineînțeles, în cazul copiilor care sosesc dintr-o țară care nu se află pe lista galbenă, nu se impune nicio restricție (test negativ sau carantină).

Tranzit

Dacă veniți dintr-o țară care nu se află pe lista galbenă, dar tranzitați sau aveți escală într-o țară de pe lista galbenă, NU este nevoie de test negativ și nici nu veți intra în carantină în România. Trebuie doar să faceți dovada că veniți dintr-o țară care nu se află pe lista galbenă (bilet de avion, rezervare hotel).

Atenție, sunt țări care cer test și pentru tranzit (Olanda, de exemplu), așa că verificați înainte condițiile țării pe care urmează să o tranzitați.

EXCEPȚII

Persoanele care au avut Covid-19 în ultimele 90 zile, dar să fi trecut cel puțin 14 zile de la testul pozitiv, sunt exceptate de la autoizolare și nu trebuie să prezinte testul negativ. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva SARS-CoV-2 inclusiv cea de-a doua doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze până la data intrării în România sunt exceptate de la autoizolare și nu sunt obligate să prezinte testul negativ.

De asemenea, copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, sunt exceptate de la autoizolare.

Persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriultării, sunt exceptate de la autoizolare.

Găsiți la Art. 4 al Hotărârii 9/11.02.2021 toate categoriile de persoane exceptate de la autoizolare.

*datele cu rata de incidență sunt preluate de la ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), care le publică în fiecare zi de joi.

fashiondays.ro

Articole recomandate

8 comentarii

 1. Titus Constantinescu

  Daca vii in masina unei persoane care nu iti este ruda cum se considera? Esti intr-o masina mica, cu niste prieteni. Soferul/propietarul masinii intra fara conditii si restul cu teste/carantina? Sau cum?!

  1. Salutare! Se aplica aceleasi conditii pentru toate persoanele din masina (exceptie fac copiii de pana la 3 ani inclusiv). Ori test si carantina 10 zile, ori carantina 14 zile in lipsa testului. Asta doar daca veniti dintr-o tara de pe lista galbena, daca nu e pe lista galbena, nu sunt restrictii.

 2. Copiii care sunt elevi și sunt la cursuri, adica nu în timpul vacantelor, cu test PCR negativ,
  de asemenea sunt scutiți de carantină.
  Conform CNSU 9/11.02.21, art 4 alineat 1 litera N

  1. Nu am trecut toate exceptiile in articol, sunt multe, de la a la v 🙂 M-am gandit ca e mai bine sa las link-ul catre Hotarare, si astfel fiecare stie mai bine de ce sa se lege 🙂
   Oricum, mi se pare ca e redactat foarte incurcat paragraful acela, si lasa loc de interpretari.

 3. Buna, ai idee daca la intoarcerea dintr-o tara de pe lista galbena se poate evita carantina prin prezententarea unui test care dovedeste prezenta anticorpilor (fara a avea si un test Covid pozitiv in ultimele 90 zile)?
  Multumesc!

  1. Salutare! Da, nu intri in carantina daca ai un test de anticorpi, cu conditia sa fie facut cu cel mult 14 zile inainte de intrarea in tara. Nici de test PCR negativ nu mai ai nevoie in cazul acesta

 4. Dacă vii din Albania, care nu este lista galbena, și tranzitezi terestru Grecia și Bulgaria, care sunt pe lista galbena, la întrare în România cum faci dovada? Cu rezervare la hotel? De pe Booking?

  1. Da, rezervarea este de ajuns. Am inteles ca de multe ori nci nu cer dovezi, te cred pe cuvant 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *