Reguli de intrare în România pe înțelesul tuturor

În urma Hotărârii 43/01.07.2021 Guvernul nostru a decis să împartă statele lumii în trei zone: verde, galbenă și roșie.

Criteriul pe baza căruia se stabilește încadrarea țărilor/teritoriilor pe una dintre cele trei liste este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile* raportată la 1.000 de locuitori.

Teoretic lista se actualizează săptămânal.

Așadar vom avea:

Lista Verde – va cuprinde țări unde rata de incidență este mai mică sau egală cu 1,5 la 1.000 de locuitori;

Lista Galbenă – țări unde rata de incidență este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;

Lista Roșie – se vor afla țările unde rata de incidență este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.

După actualizare, încadrarea țărilor care intră din lista verde sau galbenă în cea roșie, precum și din lista verde în cea galbenă, se aplică după 24 ore de la data aprobării.

Încadrarea țărilor care intră din lista roșie în cea galbenă sau cea verde, precum și din lista galbenă în cea verde, se realizează începând cu data emiterii hotărârii.

LE: ultimele hotărâri au venit cu prcizarea datei și orei exacte de când vor intra în vigoare listele actualizate. Astfel, listele au fost publicate în fiecare zi de joi, urmând ca în ziua de duminică ora 00:00 să intre în vigoare (Atenție! asta înseamnă sâmbătă spre duminică noaptea).

Condiți de intrare în România

Lista Verde – nu sunt niciun fel de restricții daca veniți dintr-o țară aflată pe lista verde.

Lista Galbenă – se impune carantină 14 zile.

Excepții de la carantină:

 • persoanele (adulți și copii cu vârsta mai mare de 12 ani Hotărârea 74/23.09.2021) care prezentă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau 72 de ore înaintea intrării în țară (în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace proprii);
 • copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani (Hotărârea 74/23.09.2021), fără a fi nevoie să prezinte test negativ;
 • persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
 • persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
 • persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc teritoriul țării în cel mult 24 de ore.

Lista Roșie – se impune carantină 14 zile.

Excepții de la carantină:

 • copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani (Hotărârea 74/23.09.2021) care prezentă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau 72 de ore înaintea intrării în țară (cei care călătoresc cu mijloace proprii);
 • copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani (Hotărârea 74/23.09.2021), fără a fi nevoie să prezinte test negativ;
 • persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
 • persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
 • persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc teritoriul țării în cel mult 24 de ore;
 • Persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau 72 de ore  înaintea intrării în țară (în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace proprii).

Persoanele care vin dintr-o țară de pe lista galbenă fără test negativ pot ieși din carantină, cu condiția să efectueze un test PCR și rezultatul să fie negativ.

Persoanele care vin dintr-o țară de pe lista roșie pot ieși în a 10-a zi din carantină, cu condiția să se testeze în a 8-a zi și rezultatul să fie negativ.

Dovada administrării vaccinului se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID sau a documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat.

Dovada trecerii prin boală se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID sau prin prezentarea unui test PCR pozitiv.

Dovada testării se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID sau prin prezentarea unui test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau 72 de ore  înaintea intrării în țară (în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace proprii).

Certificatul digital al UE privind COVID se poate obține accesând https://certificat-covid.gov.ro/

În cazul persoanelor care vin dintr-o țară de pe lista verde, dar tranzitează o țară de pe lista galbenă sau roșie, nu se impune carantina.

În concluzie, restricțiile pe scurt:

Lista Verde – fără restricții.

Lista Galbenă – test PCR negativ, vaccin împotriva COVID-19, dovada trecerii prin boală sau carantină 14 zile.

Lista Roșie – vaccin împotriva COVID-19, dovada trecerii prin boală sau carantină 14 zile.

Conform Hotărârii 74/23.09.2021 copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani sunt scutiți de orice obligație, indiferent de unde vin.

Pentru zborurile cu destinația România, companiile aeriene nu mai cer test negativ la îmbarcare, indiferent din ce țară veniți. Acolo unde este cazul, acestea se prezintă celor de la DSP, după aterizare.

 

*datele cu rata de incidență sunt preluate de la ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), care le publică în fiecare zi de joi.

fashiondays.ro

Articole recomandate

5 comentarii

 1. Cine e vaccinat dar totusi ar putea avea covid de afara, intră in tara fără probleme? Care e logica?

 2. Unui copil de 13 ani nevaccvinat care vine din Italia sa înțeleg ca nu i se cere test la îmbarcarea pt România? Ar fi super!

  1. Nu se cere test (sau orice alt document COVID) la imbarcare spre Romania, indiferent de unde vine. Din Italia, fiind pe verde, nu se cere niciun document COVID nici la aterizare in Romania, nici copiilor, nici adultilor.

 3. Buna, super bine concentrate informatiile!
  Insa eu raman cu o intrebare: cei care vin din Africa de Sud si sunt vaccinati sunt sau nu exceptati de la carantina?
  Din ce am vazut in hotararea nr. 107 din 27.11.2021 nu este mentionata vreo exceptie de la carantinare in cazul persoanelor vaccinate.

  1. Buna, multumesc frumos! In urma Hotararii 108/28.11.2021, pentru persoanele care sosesc in Romania din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia și Zimbabwe se instituie masura carantinei 14 zile, chair daca sunt vaccinate sau trecute prin boala. Pe langa acesata masura, persoanele respective trebuie sa faca un test PCR la intrarea in Romania, si inca unul in a 8-a zi de la sosire. In cazul unui rezultat negativ al celui din urma, se poate iesi din carantina in zia a 10-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *