Plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului, o mare dorință îndeplinită

De mult aveam în plan o plimbare cu Mocănița din Vișeu de Sus, Maramureș.

Am tot amânat-o din cauză că trebuia să îi rezerv jumătate de zi, plus cel puțin o noapte de cazare.

Asta pentru că traseul dus-întors durează cam cinci ore. Plecarea este dimineața, începând cu ora 9. Așa că cel mai indicat e să luați cazare cu o noapte înainte în Vișeu de Sus, pentru a fi siguri că nu intervin situații neprevăzute și pierdeți trenul 🙂 Mai ales că e recomandat să ajungeți cu 20-30 minute mai devreme, chiar mai mult dacă vreți să vă alegeți locurile.

Biletele le-am rezervat și plătit on-line pe mocanita-maramures.com cu câteva zile înainte. Atenție, site-ul nu este optimizat pentru mobil, și nu se poate finaliza comanda decât de pe laptop/desktop. Deși le-am achitat on-line, biletele trebuie ridicate de la casă înainte de a urca în tren.

Din ce am citit pe site înțelesesem că e doar un tren pe zi. Cel puțin, în ziua când am rezervat eu, apărea doar unul, la ora 9:00. Se pare însă că se suplimentează trenuri în funcție de cerere. În ziua respectivă mi s-a zis că sunt trei trenuri, care pleacă la interval de jumătate de oră. Cu o zi înainte fuseseră cinci trenuri.

Cu toate astea, cele șapte vagoane ale mocăniței nu erau ocupate la capacitate maximă, probabil pentru a se respecta „distanțarea socială”.

În funcție de perioada anului, poate circula în fiecare zi, sau doar la sfârșit de săptămână. Așa că dacă vreți să mergeți special în Maramureș pentru Mocăniță, verificați înainte pe site dacă circulă când vă aflați acolo.

Există două categorii de prețuri, doar bilet transport sau „Mocănița Special”. În cazul celui special, pe lângă biletul de transport, primiți niște cupoane cu care puteți lua un platou grill, o răcoritoare, o cafea și un produs de patiserie.

Prețul biletului simplu e 65 lei/adult, 55 lei/pensionar, student și 45 lei/școlar.

Prețul pachetului „Mocănița Special” este de 109 lei/adult, 98 lei/pensionar, student și 76 lei/școlar.

De sărbători am înțeles că sunt ceva ma scumpe.

Se pot face și tururi private cu niște dubițe pe șine. E o variantă bună dacă sunteți mai mulți și vă nimeriți într-o zi când nu circulă mocănița. Dar nu cred că are același farmec ca și trenul.

Noi am luat doar biletul de transport și bine am făcut 🙂

Vă zic și de ce… Chiar dacă nu ați luat pachetul special, puteți cumpăra mâncare și băutură fără nicio problemă. Și, mai mult decât atât, puteți alege ce mâncare să cumpărați 🙂

Noi, de exemplu, am luat un „Mini platou grill”, care a costat 17 lei, un „Mici platou mare” la 16 lei și o prăjitură de casă 5 lei. În total ne-a costat 38 lei, și ne-am săturat. Prăjitura chiar am luat-o s-o mâncăm pe drum, la întoarcere, că nu mai intra 🙂 Și am avut și un mic suvenir în ea, un fir de păr…

Dacă am fi luat pachetul special, am fi dat fix 50 lei în plus. E adevărat, era mai multă mâncare, dar probabil am fi aruncat-o că era prea multă, și mai erau incluse băuturile. Dar oricum aveam apă și cafea la noi, să avem pe drum.

Apropo, cafeaua și apa sunt 6 lei, iar berea și sucul 7 lei. Pentru a vă face o idee mai bună despre prețuri, e și o poză cu meniul la sfârșitul articolului.

Cum ziceam, primul tren pleacă la ora 9:00, cu care am fost și noi.

După un sfert de oră a oprit undeva pentru o pauză de 3 minute. Ne-am putut da jos pentru câteva poze.

După aceea a mers fix o oră.

A urmat o altă pauză, de 25 minute, pentru alimentarea cu apă. Aici erau câteva măsuțe cu băncuțe, toaletă și un stand de unde se puteau cumpăra băuturi.

Pe urmă am mai mers jumătate de oră și am ajuns la Paltin, capătul traseului nostru, unde am stat o oră și zece minute. Poate părea mult, dar nici nu am simțit cum a trecut.

Probabil și din cauză că aici e locul unde se servește masa. Cât am stat la coadă, până am mâncat, a trecut timpul imediat. Plus că atmosfera e întreținută de un ansamblu de dansuri populare.

Atenție, nu lăsați în tren obiecte de care ați avea nevoie acolo, deoarece mocănița pleacă pe perioada popasului.

La întoarcere, la fel, după jumătate de oră a oprit pentru alimentarea cu apă. De data aceasta pauza a fost doar de 10 minute. După încă o oră și 5 minute am revenit în Gara CFF.

Cu totul a durat 5 ore și 5 minute, am plecat la 9:00 și ne-am întors la 14:05. Distanța parcursă este de 21,6 km.

Traseul complet este mai lung, de aproximativ 50km, dar ar dura prea mult și ar fi prea plictisitor 🙂

În cazul transportului privat am înțeles că se merge și după Paltin.

Calea ferată este de-a lungul râului Vaser, prin zonă nepopulată, peisaje foarte frumoase. Mare parte a drumului nu este semnal la telefon, cel puțin la Orange și RDS.

Dacă la dus toată lumea era entuziasmată, făcea poze, se muta de pe o parte pe alta, în funcție de peisaje, la întoarcere toți păreau plictisiți, nerăbdători să ajungă cât mai repede înapoi.

Legat de peisaje, cele mai frumoase sunt pe partea stângă a sensului de mers la dus. Biletele nu sunt cu locuri anume, însă odată ocupate, acestea se păstrează și la întoarcere. Înapoi veți avea vederea pe aceeași parte deoarece la Paltin se schimbă locomotiva.

Mocănița a fost inclusă în circuit turistic începând din anul 2000, dar în același timp este folosită și pentru scopul inițial pentru care a fost construită, acela de a transporta lemne.

Este o experiență frumoasă, s-a ridicat la nivelul așteptărilor, dar e genul de lucru pe care îl faci o dată, a doua oară nu aș mai merge, n-ar avea niciun farmec.

Pentru că recomandam la începutul articolului să luați cazare in Vișeu de Sus, să vă spun și unde am stat 🙂

Pensiunea se numește „Casa Mocăniței„, este la maxim 2 minute pe jos de Gara Căii Ferate Forestiere.

Condiții foarte bune, recomand cu drag.

fashiondays.ro

Articole recomandate

1 comentariu

  1. Da si noi ne doream tare mult o plimbare cu vestita Micanita , da ce sa spun ne am alse dupa acest traseu cu o toxiinfectie alimentara de la standul de gogosi acesta fiind amplasata pe partea stanga dus defapt o ghereta care ar trebui verificata nu ma asteptam sincer Maramuresul ma dezamagit visam la un alt Maramures 🥺 asa ca mare grija ce si de unde cumparati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *